Menu

Masła do włosów – posmaruj włosy pięknem!


Masła do włosów stały się w ostatnim czasie bardzo popularną formą pielęgnacji włosów. Są one naturalne, w pełni bezpieczne, regenerują zarówno włosy na całej ich długości, jak i skórę głowy oraz cebulki. Dzięki temu włosy zyskują kompleksową ochronę i nie ulegają zniszczeniom. Nie jest im groźny ani mróz, ani silne słońce, ani suche powietrze z grzejników. Końcówki są zabezpieczone, a włosom nie grozi wzmożone wypadanie, przesuszenia ani łojotok. Co więcej – masła do włosów zapewniają kosmykom piękny wygląd i blask, nie obciążają włosów i sprawiają, że pukle stają się miękkie i jedwabiste.

masla-do-wlosow.jpgMasła do włosów nie są jednak przeznaczone dla każdego. Panie, które mają wysokoporowate włosy o złej kondycji, nie powinny stosować masełek do włosów. Ich małe cząsteczki niewiele zdziałają, trafiając na szeroko rozchylone łuski na włosach wysokoporowatych. Z tego względu masła do włosów powinny stosować wyłącznie panie o niskoporowatych puklach (nieliczne masła nadadzą się również do pielęgnacji włosów o średniej porowatości).

Dobrze, ale po jakie masła do włosów najlepiej jest sięgnąć?

Które okażą się najlepsze w pielęgnacji pukli?

Oto lista najpopularniejszych maseł do włosów:

MASŁO SHEA (KARITE)

To twarde masło o beżowym odcieniu. Ma niezwykły zapach, który uprzyjemnia każdy rytuał pielęgnacyjny. Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych nadaje się zarówno do włosów o niskiej porowatości, jak i tych średnioporowatych. Proporcje tych kwasów są mniej więcej równe. To 50% nasyconych ok. 50% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Masło shea jest jednym z najpopularniejszych maseł do włosów, wykorzystywanych w kosmetyce. Ze względu na mnogość witamin, polifenoli i fitosteroli zapewnia rewelacyjną pielęgnację zarówno włosom, jak i skórze. Masło shea spowalnia procesy starzenia, usprawnia procesy zachodzące w komórkach, regeneruje i ochrania włosy, sprawia, że stają się one pełne blasku i jedwabiście gładkie.

MASŁO KAKAOWE

To dosyć twarde i żółte masło, które występuje w postaci nieregularnych bryłek. Ma ładny, czekoladowo – kakaowy zapach.

Przeważają w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Z tego względu masełko nadaje się przede wszystkim do włosów o niskiej porowatości. Dzięki niemu włosy zyskują odpowiednią dawkę witamin i pierwiastków typu magnez, potas, wapń i żelazo. Dzięki temu włosy są zabezpieczone przed zniszczeniem i wzmocnione zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz, wzdłuż całej łodygi. Masło kakaowe spowolni również proces starzenia się włosów. Dzięki regularnemu olejowaniu włosów i nakładaniu masła kakaowego zarówno na kosmyki, jak i skórę głowy sprawisz, że przestaną one wypadać i będą rosły zdrowe oraz mocne.

MASŁO BABASSU

To masło, które zawiera przeważającą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych (aż do 80%). Jest zatem idealne dla włosów o niskiej porowatości. Masło ma właściwości zmiękczające kosmyki, co jest zbawienne przy grubych i niekiedy sztywnych włosach niskoporowatych. Masło babassu zabezpiecza włosy przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, nie pozwala również toksynom ze środowiska wnikać do wnętrza włosów. Masełko babassu jest bardzo miękkie i stanowi świetny dodatek do masek lub odżywek do włosów. Nabłyszcza włosy i dba o końcówki, nie przeciążając pukli.

MASŁO MURUMURU

Jego ojczyzną jest Ameryka Południowa, a dokładnie tropikalne lasy Amazonii. Pozyskiwane jest z nasion palmy Astrocaryum. Ma delikatny, charakterystyczny zapach i lekko żółty odcień. Masło murumuru nie jest twarde i topnieje w temperaturze około 33 stopni Celsjusza. Stanowi świetny dodatek do odżywek i masek do włosów. Ze względu na to, ze topi się w zetknięciu ze skórą, nie wymaga ogrzewania w kąpieli wodnej (wystarczy ciepło naszych dłoni, aby masło zmieniło swą postać na płynną). Masło można nakładać bezpośrednio na włosy i skórę głowy. Ze względu na dużą zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych masełko przeznaczone jest głównie do włosów niskoporowatych. Świetnie wygładza, zmiękcza i ochrania kosmyki, nadając im blasku i witalności.

MASŁO KOKOSOWE

Czyli najpowszechniejsze, najtańsze i ogólnie dostępne masło. Najczęściej nazywane jest nie „masłem”, lecz „olejkiem kokosowym”. Jest bardzo popularne, ponieważ jest niedrogie, a jego działanie jest rewelacyjne. Olej kokosowy zawiera ponad 80% nasyconych kwasów tłuszczowych i jest jednym z podstawowych maseł, które powinny wypróbować panie o niskoporowatych włosach. Jest delikatne, pięknie pachnie, a jego małe cząstki wnikają głęboko we włosy, nie przeciążając ich. Masło kokosowe może być używane samodzielnie – jako gruntowna kuracja odżywiająca i ochraniająca włosy oraz jako dodatek do wszelkich odżywek i balsamów. Masło kokosowe doskonale regeneruje włókna włosa i zabezpiecza przed urazami mechanicznymi oraz niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych. Jest świetne jako serum zabezpieczające końce włosów. Można je stosować jako maseczkę do włosów, nakładając je na kosmyki pół godziny przed myciem włosów.