Menu

Shea kontra kokos – które masło do włosów wybrać?


Masło do włosów to gęsta substancja pochodzenia naturalnego, wytwarzana z orzechów roślin porastających tropikalne rejony świata. Masła do włosów tak naprawdę – mimo swojej gęstej konsystencji nie są niczym innym, jak stężonymi naturalnym olejami. Potrzebują po prostu nieco wyższej temperatury, aby przybrać płynną, oleistą formę (zazwyczaj masła topnieją w temperaturze od 33 stopni wzwyż).

masla-do-wlosow.jpgNajpopularniejszymi masłami do włosów są: masło kokosowe (olejek kokosowy) i masło shea (karite). Są to masełka o pięknym zapachu, niedrogie i doceniane ze względu na bogactwo kwasów tłuszczowych (nasyconych i jednonienasyconych), witamin i minerałów. Ich konsystencja sprawia, że kobiety używają je nie tylko do pielęgnacji włosów, ale również jako dodatek do balsamów do ciała i kremów do twarzy.

Jeśli nosisz się z zamiarem kupienia masła do włosów i nie wiesz, po które z nich sięgnąć – przeczytaj poniższy artykuł. Rozwieje on twoje wątpliwości i ukaże różnice między dwoma najbardziej popularnymi masłami do włosów.

Masło kokosowe (olejek kokosowy)

To masło zdominowało rynek kosmetyczny. Stanowi świetną bazę dla wszelkich kosmetyków do włosów, a jego nierafinowana postać jest dostępna niemal w każdym sklepie z kosmetykami naturalnymi.

Masło kokosowe ma biały kolor i miły, apetyczny zapach przywodzący na myśl wakacje w tropikach. Pachnie oczywiście kokosowo i jest miękkim masłem, które bardzo sprawnie aplikuje się na włosy. Masło zawiera ponad 80% kwasów tłuszczowych nienasyconych (w tym około 50% kwasu laurynowego). Jest to ważna informacja, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe, o niewielkich cząsteczkach przeznaczone są głównie do włosów o niskiej porowatości (czyli grubych, mocnych i sztywnych). Może on niestety napuszać każdy inny rodzaj włosów. Olej kokosowy zmiękcza grube kosmyki, nadając im blasku i sprawiając, ze stają się jedwabiste i miłe w dotyku. Zabezpiecza włosy przed niekorzystnym działaniem czynników atmosferycznych. Ochrania włosy przed uszkodzeniami i udaremnia wnikanie toksyn do wnętrza włosów. Jest idealną kuracją wzmacniającą i kondycjonującą włosy.

Masło shea (karite)

To masło, które jest nieco twardsze niż olej kokosowy, ma brązową barwę i miły, lekko słodki, orzechowy zapach.

Jego skład diametralnie różni się od olejku kokosowego, ponieważ shea zawiera mniej więcej równą ilość nienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. To sprawia, że – w przeciwieństwie do oleju kokosowego – po masło shea mogą sięgać nie tylko kobiety o niskoporowatych włosach, ale również te, których pukle są średniej porowatości. To rozszerza krąg potencjalnych zwolenniczek masła shea i sprawia, że jest bardziej popularne. Odnajdzie się ono bowiem niemal na wszystkich włosach, z wyjątkiem bardzo zniszczonych, wysokoporowatych pukli.

Masło shea zawiera naturalne filtry chroniące przed niekorzystnym działaniem słońca, zabezpiecza włosy przed mechanicznymi uszkodzeniami i zniszczeniem. Zawiera szereg witamin, które potrzebne są włosom do zdrowego wzrostu. Masło shea zadba również o skórę głowy, wniknie w cebulki włosów, wzmacniając je i sprawiając, że pukle przestaną wypadać. Świetnie kondycjonuje włosy, a płynną postać przybiera już w temperaturze 33°C, z tego względu niezwykle łatwo olejuje się nim włosy. Panie o włosach niskoporowatych powinny jednak uważać i nakładać niewielkie ilości masła shea lub aplikować je wyłącznie na końcówki włosów, aby nie przeciążyć zbyt mocno pukli.

Podsumowując – o ile masło shea jest bardziej uniwersalne, ponieważ przeznaczone zarówno do włosów o średniej, jak i niskiej porowatości, o tyle olej kokosowy będzie bezpieczniejszy dla pukli niskoporowatych – używając go, zyskujemy pewność, ze włosy się nie przeciążą. Masło shea będzie natomiast rewelacyjne jako serum na końce pukli lub jako dodatek do masek i odżywek do włosów.